Отново отварят врати танцовите зали, театрите и оперите, физкултурните салони, частните

...
Отново отварят врати танцовите зали, театрите и оперите, физкултурните салони, частните
Коментари Харесай

Отварят танцови зали, театри и опери у нас

Отново отварят порти танцовите зали, театрите и оперите, физкултурните салони, частните и държавни репетиционни, читалищните подиуми и детските школи. Това стана ясно след среща на представители на танцовите съюзи и Съюза на артистите с министрите на опазването на здравето Кирил Ананиев и на културата Боил Банов.

При действието им би трябвало да бъдат спазвани прецизно всички противоепидемични условия. В танцовите зали могат да се събират не повече от 20 души на разстояние 4 метра един от различен. Използването на маски и ръкавици са целесъобразни, само че не наложителни. Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев следва да бъде издадена до края на деня.

" Готови сме да съблюдаваме всички ограничения, които ни бъдат предписани. Трябва да мислим и за психическото здраве. Около 2 милиона души в България употребяват танците в другите жанрове за разтоварване. А това най-много оказва помощ като цяло за нацията ", съобщи Джейлян Демирев, началник на фолклорен клуб Северняците и член на УС на Асоциацията на хореографите у нас.

" Увеличава се процентът на наличие в театралните зали навън на 50%, а на закрито – на 30% ", обяви председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. 

" Първо би трябвало да върнем хората на концерти и спектакли, след което да помислим и за спортния темперамент. Ще се стараят да заобикалят докосванията, а там където това е невероятно – ще бъдат употребявани защитни средства, като танцьорите ще бъдат с шлем, тъй като маските са нездравословни за тях ", разяснява Милена Налбантова от Световната артистична танцова федерация.

По думите й, в понеделник следва среща с министъра на културата Боил Банов, на която ще бъде разисквано какво да се прави, в случай че има втора вълна на епидемията.

" Има школи, които са затворили и са освободили пространствата си. Не знаем какъв брой тъкмо са затворили, само че в този бранш са заети над 30 000 души – режисьори, преподаватели, хореографи ", посочи Налбантова.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР